Вест

03.10.2013.

"Дани европске баштине" у Тесли

Презентовање школе одржано 26. септембра 2013.г.

Mанифестација ''Дани европске баштине'' у Београду, део је велике европске манифестације Савета Европе и Европске Комисије (Главног директората за образовање, културу и наслеђе, омладину и спорт), којом се сваког септембра представља разноликост наслеђа и богатство култура, традиције и обичаја, као заједничка баштина европских народа.           
Манифестација се одржава сваке године у септембру под заједничким називом и симболима. У програм треба да буду укључене културне и друге институциjе на националном и локалном нивоу и обухваћени споменици и локалитети коjи су током године недоступни широj jавности или се припремају нови, атрактивнији начини презентације.      
      У Београду, манифестација ''Дани европске баштине'' одржава се редовно од 2002.године, и сваке године са другом темом и разноврснијим програмом, прихваћена је као својеврстан празник културе и туризма, који са нестрпљењем чекају грађани и посетиоци Београда и за који влада велико интересовање медија.   Министарство културе, информисања и информатичког друштва као координатор програма који ће се одвијати у градовима и општинама Србије, за 2013. годину изабрало тему: ''ИНДУСТРИЈСКО НАСЛЕЂЕ-заштита и ревитализација“.  
Централна прослава за Србију је одржана 21. септембра 2013. године у Крагујевцу.  


( Гости у обиласку)        
Како је манифестација пре свега усмерена на младе, Дани европске баштине су прилика да се јавности представе и београдске школе, отварањем за посете, представљање историјата и развоја и школовања кадрова за одређена занимања, као и  да млади у што већем броју посете изложбене поставке, учествују у радионицама и др. Као и сваке године, сви организатори програма су позвани да воде рачуна о доступности програма за особе са инвалидитетом.
ЕТШ “Никола Тесла“ се ове године први пут укључила у ову значајну манифестацију. Идеја за представљање школе је била усклађена са основном темом. Многобројне госте и ученике школе  проф. Оливера Јовановић, наставник српског језика и књижевности, један од аутора “Монографије“, и Лука Гаврић ( ученик 4/5 образовног профила Електротехничар рачунара ) провели су кроз зграду, споменик културе и открили њену скривену раскош. Уз обилазак и надахнуту причу, присутни су могли да сазнају да је школа подигнута 1933.г. на месту где се налазила мала црква Св. Наталије. Као успомена у оквиру зграде саграђена је капела уз велику салу за свечаности. Иконостас капеле пренет је и освећен 1948.г. у цркви Св. Марка. Школа је саграђена за потребе Друге београдске женске гимназије. Њ. В. Краљице Марија чије име је школа носила, је присуствовала освећењу које  је обавио Њ. Св. Патријарх Варнова средином децембра 1935.г. Фасада зграде је у модернизованом српско-византијском стилу. Изнад дворишта које заузима површину од 5000m2 уздижу се две велике терасе. Због своје архитектонске, културне и историјске вредности, зграда ЕТШ “Никола Тесла“ је проглашена 1964.г. за споменик културе заштићен законом , а 1992.г. за културно добро.


( проф. Оливера Јовановић са гостима )
У наставку посете дипл. инж. ел. Борислава Димитријевић, наставник електротехничке групе предмета, представила је Лабораторију за електричне машине. Лабораторија је фрмирана 1957.г. на иницијативу дипл. инж. ел. Миодрага Пендића, некадашњег наставника школе и аутора уџбеника из предмета Електричне машине који и данас има примену. Машине познатих произвођача ( Siemens, AEG и других )увезене су из Немачке на име репарације из Првог светског рата. По конструкцији оне су намењене за употребу у наставном процесу и као такве су и данас аутентично сачуване. Лабораторија је шездесетих и седамдесетих година прошлог века је била лиценцирана за испитивање електричних машина. Деведесетих година прошлог века лабораторију су користиле Војна академија и тадашња Виша електротехничка школа за своје студенте.
 

( дипл. инж.ел. Борислава Димитријевић са гостима )
На крају посете присутни су се окупили у библиотеци. Библиотека ЕТШ “Никола Тесла” највећа је школска библиотека у Београду. Њен књижни фонд броји преко 20000 наслова. Дипл. инж. ел. Ивица Јовић је испред Савеза проналазача Београда одржао предавање о богатом историјату пронала­зашт­ва у Београду које је отпочело 1925.г. Приказана је презентације о развоју сада већ престижне Међународне Изложбе ''ПРОНАЛАЗАШТВО БЕОГРАД'' која је ове године одржана 33. пут, а последњих година је проширена за ''Куп нација младих иноватора''. Ученици ЕТШ “Никола Тесла“ су својим радовима и начином презентовања истих освојили највиша признања на поменутој изложби. Славиша Блешић, Никола Здравески, Иван Цумпф и Богдан Тодић ( ученици одељења 3/7 образовног профила Електротехничар рачунара ) са ментором дипл. инж. ел. Јаснаом Ристић, наставником електротехничке групе предмета, представили су свој рад под називом, ГЕЛП – апликација која особама са немогућношћу вербалног изражавања омогућава успостављање комуникације са непосредном околином. Рад је настао у сарадњи са Сањом Динић, дефектологом ОШ “Миодраг Матић“ из Београда. Ова школа  је једина просветна установа у Србији која се бави образовањем и васпитањем лако и умерено ретардиране деце оболеле од церебралне парализе.


( Никола Здравески, Иван Цунф и Славиша Блешић - ученици 3/7)
          ЕТШ “Никола Тесла“  је учешћем у манифестацији “Дани европске баштине“ и достојним презентовањем,  показала са колико пажње негује сећање на Николу Теслу. Његово име и дело увек ће бити велики мотив и инспирација за наше ученике, а за наше наставнике одговорност да пружимо широко обазовање и знање из електротехничке струке.  
Више фотографија можете погледати у галерији .

дипл. инж. ел. Јасна Ристић
наставник ЕТШ “Никола Тесла“