Вест

28.02.2014.

Конференција - Нове технологије у образовању

Успешна излагања наших ученика, колегинице Јасне Ристић и колеге Светислава Симића на конференцији



Циљ конференције је био унапређења квалитета просветног система у Србији,са нагласком на употребу информационо-комуникационих технологија (ИКТ) у систему образовања. Конференцију је организовао British Council у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Министарством спољне и унутрашње трговине и телекомуникација, Британском амбасадом у Београду  и Привредном комором Србије . Конференција је одржана у Дому омладине 25.и 26 фебруара 2014. године.

Ученици школе - Никола Здравески, Славиша Блешић, Богдан Тодић и Иван Цумпф ( одељење 3/7, образовни профил Електротехничар рачунара ), наставница школе Јасна Ристић и дегектолог ОШ„Миодраг Матић“ Сања Денић представили су пројекат - ГЕЛП:

„ГЕЛП је андроид апликација намењена особама са немогућношћу вербалног изражавања, која омогућава успостављање комуникације са непосредном околином.
ГЕЛП омогућава изражавање мишљења, ставова, жеља и потреба невербалних особа и то на веома лак и једноставан начин, избором сличице са претходно снимљеном аудио поруком. ГЕЛП кориснику омогућава комуникацију са особама које се не налазе у непосредној околини, односно омогућава слање порука, у виду сличице са писаном поруком, другом кориснику ове апликације.
Оно што ГЕЛП апликацију чини другачијом, од осталих апликација овог типа, је:
Прва апликација за алтернативну и аугментативну комуникацију намењена корисницима са српског говорног подручја,
Лакоћа коришћења - веома лако уношење слика, звука и текста,
Омогућава директно сликање жељених предмета, особа и њихово смештање у жељену категорију,
Број категорија, слика, дужина аудио поруке је ограничена величином меморијске картице уређаја.“ 
Део излагања ГЕЛП тима.

Светислав Симић је представио пројекат - УЧИОНИЦА 21:

„Протеклих година у срењим техничким школама у Србији много се улагало у техничку/компјутерску опремљеност у циљу осавремењивања и побољшања квалитета образовног процеса. Такође, велики број наставника, стручних сарадника прошао је обуке за употребу информационо-комуникационих технологија (ИКТ) у систему образовања. Потребно је максимално искористити могућности коју пружа ИКТ како код припреме настаног материјала и његове даље дистрибуције и приступачности, тако и код онлине праћења наставног материјала, за кориснике(ученике) којима више одговара овакав начин презентовања градива или су одсуствовали из наставе из неког разлога“
Део излагања Светислава Симића.
Конферецији су присуствовали наставници школе Светлана Пејчић,Весна Штрбић и Слободан Ђуричић.

Весна Штрбић