предузетништво

Омладинско предузетништво у Тесли


Наши ученици су већ осам година укључени у Пројекат омладинског предузетништва, који је развијен у сарадњи са Министарством просвете и спорта, норвешком организацијом “Вusiness Innovation Programs" и "Грађанским иницијативама". Програм је осмишљен тако да ученици прођу кроз животни циклус једне фирме. Њихови задаци су израде бизнис плана, регистрација и организовање предузећа, прикупљање финансијских средстава, израда производа, маркетинг и вођење пословних књига. На тај начин они се уче тимском раду, одговорности и како да постану будући успешни послодавци. Тај једногодишњи циклус се завршава сајмом где све фирме излажу на штандовима своје производе са пропагандним материјалом и где их жири у три категорије бодује. На крају тог једнодневног сајма проглашавају се три првопласиране екипе у три категорије (бизнис план, штанд и лого, најбољи производ) и укупно најбоља фирма у целини. Морам нагласити да финансије деци по добијеном бизнис плану од њих, обезбеђује норвешка организација “Вusiness Innovation Programs".  
На Ι Сајму омладинског предузетништва, одржаном 23. априла 2004. године у школи "Стефан Дечански", учествовало је 8 фирми наших ученика поред још 30 фирми из других школа. Фирма "ПРОЗОР" је освојила Ι место у категорији најбољи производ и Ι место укупно и самим тим ученици те фирме су добили наградио путовање у Норвешку и учествовање на тамошњем сајму. Чланови фирме су били: Душан Вирц, Никола Грујичић, Горан Јанкулоски, Душан Јоловић, Стефан Миладиновић, Душан Поњавић и Душан Трајковић. Професор-ментор: Мирослав Цимеша. Производ: даљински управљач за рачунаре. ΙΙ место у категорији најбољи производ заузела је такође наша фирма"  НТ ЕЛЕКТРОНИК" а чланови фирме су били: Владимир Илић, Стефан Југовић, Стефан Васић, Немања Никодијевић и Љубан Јеросимић. Професор-ментор: Ђука Стевановић. ΙΙ место у категорији најбољи штанд наша фирма "Х sound students" у саставу Милош Милићевић, Војкан Жикић и Жељко Зириковић. Професор-ментор: Мирослав Цимеша. Производ: озвучење простора. Шестодневно путовање у Норвешку реализовано је у фебруару 2005.године, где су, поред посета школама, фирмама, музејима у више градова, петорица ученика фирме "Прозор" учествовала на државном сајму предузетништва Норвешке и оставили најбољи дојам од свих учесника гостију из готово целе Европе.  
На ΙΙ Сајму омладинског предузегништва, одржаном 16.марта 2005. године у Дому синдиката, бриљирала је наша фирма "ОПТИМУС" која је била прва у категорији, “бизнис план“, друга у кагегорији “штанд", трећа за „најбољи производ“ и наравно проглашени су и укупно најбољом фирмом на сајму. Каo награду добили су путовање у Норвешку, које је реализовано у мају исте године и где су три члана фирме са својим ментором посетили многа знаменита места, фирме, школе и сајам тамошњег предузетништва. Чланови фирме су били: Александар Сердар, Милан Ђорђевић, Никола Миљанић и Предраг Стојковић. Професор-ментор: Мирослав Цимеша. Производ: масажер за тело. На истом сајму наша фирма "ELECTRIC BOYS" заузела је прво место у категорији најбољи производ. Чланови фирме су били: Владимир Илић, Стефан Југовић, Стефан Васић, Немања Никодијевић и Љубан Јеросимић. Професор-ментор: Ђука Стевановић. Ова фирма са својим ментором је учествовала на дводневном сајму у Бањалуци као гост и оставила одличан утисак. 
На ΙΙΙ Сајму омладинског предузетнвштва, одржаном 20. децембра 2005.године у Дому омладине, поред осталих 7 наших фирми, одлична је била фирма "STRAWBERRY ELECTRONICS" која је узела две појединачне награде и у укупном пласману била друга, као награду добила дводневно учествовање на сајму у Хрватској у граду Осјеку следеће године. Чланови фирме су били: Милош Милисављевић, Милош Савићевић, Предраг Танасковић, Мирко Боровић, Милан Боснић и Љупче Литајковски. Професор­-ментор: Мирослав Цимеша. Производи: Растеривачи комараца, мишева и кртица. 
На IV Сајму омладинског предузетништва, одржаном 15. децембра 2006.године у Медија центру "Сава Центра", било је нешто измењено само такмичење јер је за „бизнис ппан“ дата само jедна нaгрaда, док је уведена нова категорија са три награде „презентација на подијуму“ при чему је педесетак фирми извело свој десетоминутни, перформанс. "STRAWBERRY ELECTRONICS"  са производом кућом будућности је била потпуни хит и доминантно је освојила прво место укупно и наградно седмодневно путовање у Норвешку. Поред укупне награде освојили су и прво место за штанд, треће место за производ и треће место за презентацију. Чланови фирме су били: Милош Милисављевић, Милош Савићевић, Предраг Танасковић, Мирко Боровић, Милан Боснић и Љупче Литајковски. Професор-ментор: Мирослав Цимеша. Ова фирма је и по изласку њених чланова из школе наставила да постоји. Током јесени 2010. године поставили су соларни пуњач мобилних у парку у Обреновцу, и постигли велики успех јер сад све градске управе у Србији желе да имају овај производ у својим градовима. Такође на овом сајму награђена је другом наградом у конкуренцији најбољи производ фирма "TESLA GADGETS INTERNATIONAL" У саставу: Игор Јовић, Александар Вучак, Никола Боснић и Ђуро Грубор. Производ: ручна израда креде.
На V Сајму омладинског предузетништва, одржаном 28. новембра 2007.године на "Београдском Сајму“ дошло је до промене у награђивању јер нису проглашене најбоље фирме укупно, а то су опет биле наше фирме, већ су победници у три категорије добили шестодневно путовање у Сутоморе на Балкански летњи камп. Трећу награду за најбољи производ  добила је фирма ,,4S ELECTRONICS" у саставу: Александар Килибарда, Александар Голубовић, Драган Мандић, Јован Вуковић и Живорад Баралић. Професор-ментор: Мирослав Цимеша. Трећу награду за бизнис план добила је наша фирма „DRYID" у саставу: Иван Мартић, Немања Тојагић, Симо Чулић, Стефан Ђорђевић и Теодора Богдановић, прва награђена девојка у програму из наше школе. Професор-ментор: Мирослав Цимеша. Ове године се од програма опростила ментор Ђука Стевановић јер је БИП инсистирао на по једном ментору по школи. 
На Vl Сајму омладинског предузетништва, одржаном 22. новембра 2008.године на "Београдском сајму“, поново су награђени укупни победници и то две фирме и оне су отишле на шестодневно путовање у Сутоморе на Балкански летњи камп. Овог пута једна од те две фирме победнице је била и наша "EAGLES ELECTRONICS" у саставу: Петар Павловић, Милан Миличевић и Ненад Шилер. Професор-ментор: Мирослав Цимеша. Како је Балкански летњи камп организован крајем јуна, у време полагања пријемних испита на факултетима када су чланови ове екипе конкурисали на исте, они су препустили награду млађима, те је на камп ишла трочлана екипа директора млађих фирми у саставу: Душица Веселиновић, Небојша Муљава и Марко Томасовић. Ова екипа је на кампу одушевила све присутне знањем енглеског језика јер је управо на том језику изведено получасовно представљање фирме, школе и града, и то због ученика и организатора из Норвешке. На овом сајму је и фирма "LANDER" победила у категорији „најбољи производ“ cа својим механичким пуњачем мобилних. Фирму су чинили: Марко Томасовић, Михајло Милошевић, Петар Стајић, Марко Николић и Александар Ћурковић. Професор-ментор: Мирослав Цимеша.
На Vll Сајму омладинског предузетништва одржаном 26. новембра 2009.године на "Београдском Сајму", дошло је до потуне доминације фирми из наше школе. Обе фирме укупне победнице су из наше школе. "NТА Technics" у саставу Александар Гошевски, Александар Тошић и Никола Јандрић и њихова лампа на даљински је,  пopeд укупне победе, донела и друго место у категорији „најбољи производ " и друго место у категорији „бизнис план“. Друга укупно најбоља фирма на сајму је "TRENIX ELECTRONICS", која је узела и прво место за најбољи производ а њени чланови су били: Александар Лечоски, Марко Димитријевић, Небојша Муљава, Никола Иваниш и Катарина Радовановић,  ученица Дизајнерске школе из Београда. Поновила се прича из претходне године што се тиче одласка на камп у Сутоморе и пријемних испита, тако да је ова фирма препустила одлазак млађима из програма. Поред ових фирми треба споменути и "AIR FUTURE" У саставу Лука Трикић, Немања Радосављевић и Срећко Лазић, и њихову кућу на алтернативне енергије кoja је била прва у категорији „штанд и пого“, а у истој категорији други су били "TESLA INDUSTRIAL" у саставу "Ђорђе Савић, Душан Крантић, Јован Стојшић, Петар Шкрбић и Апександар Бајић. Професор-­ментор Мироспав Цимеша је био ментор свих наших 9 фирми, а као бивши ђак, сада професор наше школе, био је веома поносан на вишегодишње успехе ђакa које је успешно усмеравао.
На VIII Сајму омпадинског предузетништва, одржаном 02. децембра 2010. године на "Београдском Сајму", опет су обе фирме победнице из наше школе. "INNOVATION WORKS" је једна од победница укупно и победник у категорији „најбољи штанд“, са својом „теретаном будућности'' су оставипи сјајан утисак. Наступили су у саставу: Анђел Бошковић, Марко Станојевић, Мипош Бурић, Ненад Јовић, Апександар Јовановић и Божидар Јевтић. Друга победничка фирма је“DRЕАМS ELECTRONICS", која је поред тога и трећа у категорији „најбољи штанд и лoгo“, а њени чпанови су: Aлекса Митић, Душан Вељовић, Никола Ђорђевић, Озренко Драгић и Дарја Ловренски. Производ: рекламни ротирајући глобус. Изврсни су бипи победници у категорији најбољи производ "NT PROJECT" са чпановима Миланом Ђорђевићем, 3латомиром Пошарцем и Немањом Паунићем који су својом ЦНЦ машином освојили све технички потковане учеснике и посетиоце и једино релативно једноставан штанд није им донео укупну победу. Треба споменути и "Т ЕЛЕКТРОНИКС" који су ове године, као и претходне, узепи другу награду за"бизнис ппан“ у конкуренцији десетак економских школа. Чланови ове фирме су: Александар Гошевски, Aлександар Тошић, Никопа Јандрић и Ђорђе Дозет. Професор-ментор свих 12 наших фирми Мироспав Цимеша је и ове године имао пуно успеха, а за следећу годину наши ученици припремају нове производе.

Мирослав Цимеша