Социологија, Устав и права грађана и Грађанско васпитање

Ученички рад - есеј

 

Оригинални текст есеја  Луке Радовановића, ученика одељења 3/7 можете прочитати на ЛИНКУ

 

 

Предавање  др Владимира Ђурића  у Тесли

У нашој школи у уторак 27.11.2018.г., гостовао је др Владимир Ђурић, аутор удџбеника „Устав и права грађана“.                

Говорио је о уставном идентитету. Било је доста питања која су произашла из дивергенције теорије и праксе.  Једно било симптоматично.  Ученика је занимало која је најуређенија држава у свету да у њој може пристојно да се живи. Професор је цитирао Солона, једног од мудраца старог века. Кад су га питали: „ Која је политеја најбоља?“  Одговорио је питањем: "Реците ми за коју земљу и за које време?"

 

 

Анкета " Конзумација енергетских пића код малолетника"

ДОКУМЕНТ АНКЕТЕ

наставница 

Сања Ивић

 

Анкета "Друштвене неједнакости"

Ученици су добили задатак да на тему друштвених неједнакости спроведу блиц анкету са нашим суграђанима. Деца су се радо одазвала задатку и ево најбољих радова које су ученици смостално урадили уз методолошко знање које су стекли у првом полугодисту из социологије. Овај практичан рад им је помогао да схвате шта су друштвене неједнакости као и да увиде да су код нас веома изразене као резултат многих фактора. Ево ста су наси ученици прибелезили...

ОПИС АНКЕТЕ

ГРАФИЧКИ ПРИКАЗ АНКЕТЕ 1

 

наставница

Сања Ивић

 

Вршњачка радионица "Трговина људима"

Представнице невладине организације АСТРА одржале су радионицу на тему трговине људима у Електротехничкој школи „Никола Тесла“ са циљем едукације средњошколаца/ки о ризицима који могу бити потенцијална трговина људима. Сврха радионице је да се деца и млади упознају са проблемом трговине људима, али и начинима превенције и заштите.

ИЗВЕШТАЈ СА РАДИОНИЦЕ

 

наставница

Сања Ивић

 

У посети Народној Скупштини Републике Србије

 

Иако смо и прошле године слали захтеве, имена ученика и све по процедури, ипак се нисмо обрели у наш Парламент јер је председница одлучила да не пусти грађане због тадашњих протеста, такође грађана -али незадовољних. 18.октобра текуће године су се стекли услови, па смо са одељњем 3/8, и неколико ученика из 4/5 и 4/1 посетили највише представничко тело у Србији. Пре него се појавио кустос ове најзначајније српске институције и уједно културног споменика из 1936.године, ученици препознају грандиозне скулптуре у холу-цара Душана Силног, Црног Ђорђа, краља Томислава и кнеза Коцеља. Право одатле ученици су заузели места посланика, и сликали се. Видели смо и Доњи дом некдашње Краљевине СХС-а где нам је указано на велики мозаик, који по речима кустоса, обилује алузијама на разна занимања: мајчинство, правосуђе, војска,..итд., као и слике три храма: православља, ислама и католицизма који симболизију јединство народа различитих верских припадности. У врху великих стубова осликани су мушки и женски ликови који су симболи шест бивших република СФРЈ. Обишли смо и салон "кнеза Павла" који прима, како нам је рекао водич, само посебне госте/званичнике (последњи посетилац био је прошле године принц Чарлс), и то "далеко од очију јавности".

наставница 

Сања Ивић

 

У посети код  Повереника за информације од јавног значаја, Родољуба Шабића

 

О посети код Повереника за информације од јавног значаја, Родољуба Шабића ученика одељења 4/5 са наставницом Сањом Ивић можете прочитати у приложеном документу.

ДОКУМЕНТ

наставница

Сања Ивић

 

Посета Градској општини Савски венац

 

О посети Градској општини Савски венац ученика одељења 3/8 са наставницом Сањом Ивић можете прочитати у приложеном документу.

ДОКУМЕНТ

наставница 

Сања Ивић

 

објавила

наставница 

Јасна Ристић